Питання-відповіді щодо лічильнику

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.05р. №630 «Про затвердження Правил надання населенню послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» квартирні засоби обліку беруться виконавцем на облік . У разі відсутності пломб на лічильнику, його показники до разрахунків не приймаються та нарухавання проводяться у відповідності до норм споживання.

Споживач звертається в абонентський відділ КП "Обухівводоканал" та оплачює рахунок за опломбування.
Фахівець Обухівводоканалу контактує з мешканцем для уточнення зручної дати і часу візиту. Орієнтовно протягом 14 днів з моменту подання заявки в узгоджений час приїжджає фахівець Обухівводоканалу. Мешканець надає паспорт на лічильник або свідоцтво про повірку, де вказана остання дата повірки. Фахівець здійснює опломбування й оформлює акт. З моменту опломбування лічильника розрахунки за спожиту воду та відповідний об’єм стоків здійснюються за показниками лічильника. Якщо фахівець при опломбуванні виявить, що лічильник встановлений з порушеннями норм експлуатації чи його цілісність пошкоджена, або минув термін повірки, взяття на облік такого приладу неможливе.

Відповідно до Закону України № 1314-VII від 05.06.2014 «Про метрологію та метрологічну діяльність»

Стаття 17. п. 1. «Законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту.»

Відповідно до абзацу п'ятого та шостого ч. 4 ст. 17 періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання води в квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором. Порядок подання таких засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати за періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Всі засоби обліку води повинні своєчасно, з урахуванням установлених міжповірочних інтервалів (тобто певного інтервалу часу між двома послідовними періодичними повірками), проходити повірку відповідно до Покажчика засобів вимірювання техніки, типи яких занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки України.

В залежності від типу засобу обліку води (передбачений паспортом засобу обліку) встановлюється міжповірочний строк не більше 6 років для механічних типів та 9 років для засобів інших типів від дати останньої повірки, але, як показує практика, не більше трьох разів. У разі, якщо новий лічільник не був встановлений та не експлатувався більш ніж два роки від дати виготовлення, такий лічільник підлягає повірці Гарантований виробником термін експлуатації приладу становить від 10 до 12 років.

- Лічильник не пройшов повірку;

- розгерметизований;

- почав "пітніти";

- має механічні пошкодження корпусу або лічильного механізму.

У пункті 9 постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 вказано: у квартирі (будинку садибного типу) роботи з встановлення приладів обліку води проводяться спеціалізованою організацією, виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача.

Для забезпечення індивідуального обліку споживання комунальних послуг, а саме послуги з централізованого водопостачання та послуги з централізованого водовідведення, в будівлях, де налічуються два та більше споживачів відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

За результатами повірки видається свідотцтво про проходження повірки( форма згідно до Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки ), або довідка про непридтність( Додаток 4 до Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки).

Провірка може відбуватися як з демонтажем лічильника так і без.

При проводененні з демонтажем лічильника споживач повинен:
1. Звернутися з заявою щодо розпломбування лічильника. Після проведення розпломбування скаладається акт;
2. Споживач демонтує лічильник, та надає його до уповноважених центрів стандартизації та метрології (ДП Укрстандартметрологія; ДП Київоблстандартметрологія) для проведення повірки.
3. У разі проходження повірки споживач звертається до абонвідділу, щодо встановлення засобу обліку та його опломбування (Послуги платні)

При проведенні без демонтажу:
1. Споживач самостійно визначається з уповноваженою організацією
2. Надає допуск представнику до засобу обліку,
3. За результатами повірки надає свідотцтво до абонентському відділу

У пункті 15 постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 вказано: періодична повірка засобів обліку води проводиться у строк, що не перевищує одного місяця. За цей час споживач оплачує відповідні послуги згідно з середньомісячними показаннями засобів обліку за попередні три місяці..

У силу положень нового законодавства, зокрема, Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22.07.2017 р. № 2119-VIII, встановлено, що зі структури тарифів підлягають виключенню витрати на встановлення, обслуговування (у тому числі ремонт, повірку) та заміну вузлів розподільного обліку води (квартирних засобів обліку води (п. 10 ч. 1 ст. 1; ч. 2 ст. 6; ч. 7 прикінцевих та перехідних положень данного закону).

Абзацом п'ятим ч. 4 ст. 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 р. № 1314-VII, а також п. 10 ч. 1 ст. 1, ч. 2 ст. 6 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22.06.2017 р. № 2119-VIII встановлено, що періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води в квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку.

Рішенням виконавчого комітету Обухівської міської ради Київської області від 06 грудня 2018 року № 640, яке набуло чинності з 01.01.2019 року, зі структури тарифу було виключено витрати на встановлення, обслуговування (у тому числі ремонт, повірку) та заміну вузлів розподільного обліку води (квартирних засобів обліку води). За таких обставин, з моменту виключення з тарифу, попередньо перелічені дії (у тому числі повірка, заміна тощо) здійснюються виключно за рахунок споживачів (власників) таких вузлів обліку.